lördag 28 juni 2014

Norrtälje

Norttälje 1966 del 1: http://youtu.be/PloqM7aFRTA

Nu är sommaren här....

Igår var jag i Norrtälje - Roslagens huvudstad. Först besökte jag min brorsa på hans jobb. Vi håller tät kontakt. Det var endast tre år sedan vi träffades senast.  Han var sig lik. Lite smalare. Det var så roligt att visa Susanne runt i "min" stad. Jag tror att hon uppskattade att ha med sig mig som guide. Det blev en guidad visning kryddad med anekdoter från min barndom. Som den om den manliga leksaksaffärsinnehavaren i 50-års åldern som med fladdrande skjortärmar (han hade tappat manschettknapparna) jagade mig runt borden och ut på gatan när jag nobbade honom en dans vid stans enda uteställe. Jag var endast 19 år och tyckte inte det var kul att bli jagad av en äckelgubbe. Pekade ut den gamla mysiga skolan som jag gick årskurs 5 och halva 6:an i. Där eldades det i en öppen spis i matsalen på vintrarna. Gick in i tobaksaffären på Lilla Torg (där på torget ägde f.ö mösspåtagningen rum inför studenten) och konstaterade att doften där inne var exakt den samma som då jag var barn. De sålde t.o.m samma bokmärken. Vi åt en fantastisk god lunch på Norrtäljebåten. Det var första gången jag var ombord på den. Hann bara visa Susanne 1/3 av Norrtälje stadskärna. Det får bli fler besök. Som avslutning besökte vi min 88-åriga morbror, hans katt och hans sambo. Det var så härligt at se två äkta djurvänner mötas (morbror och Susanne). Katten heter Misse.

Först måste jag bara....

Kom hem vid ca 22-tiden igår kväll. Hade en fantastisk dag i Norrtälje tillsammans med Susanne. Mer om det sedan.

När jag kom hem igår kväll var Mellan på väg ut. Vid 2-tiden vaknade jag. Sambon vaknade också. Vi hade inte hört om Mellan hade kommit hem igen. Jag gick till hans rum för att titta om han låg i sin säng. Dörren var stängd. Det satt en lapp på dörren.
"Spindel i rummet. Jag orka inte leta fram den under sängen. Sover i uterummet".
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

torsdag 26 juni 2014

Imorgon ska jag ut och resa

Imorgon ska Susanne och på roadtrip. Vi åker till min födelsestad Norrtälje. Det ska bli så roligt att få visa henne runt på gatorna där jag sprang runt som barn! Vi ska hälsa på min bror i verkstaden där han jobbar. Vi kan parkera bilen hos honom så står vi gratis. Brorsan rekommenderade oss att besöka caféet Tre Praliner och konstmuseet. På tisdag invigs utställningen Konst i ån och jag hoppas att de har börjat ställa konstverken i ån redan. Jag ska visa henne Socitetsparken och ångbåten och så kanske vi går upp till Bergstugan och tittar på utsikten. 

Nu måste jag sova för vi ska åka tidigt.

onsdag 25 juni 2014

Solregn

Jag älskar sol och regn! Underbart.
Mellan hade fest här igår. De dracks öl och spelades Talisman på vår uteplats. Imorse vaknade jag med blixtrande huvudvärk. Jag borde ha druckit jag med så hade jag förstått varför jag hade huvudvärk.  Jag gissade att orsaken till min huvudvärk var kaffeabstinens. I kaffeburken fanns bara lite kaffedoft.  Största fick störta iväg till Ica och handla kaffe när han vaknade. Det verkade stämma för huvudvärken försvann och jag kände mig energifylld. Jag cyklade på soffjakt. Det är Största som behöver en soffa. Hittade ingen. Handlade mat på Willys. Köpte bl.a två bröd till erbjudandepriset 35:-. Killen i kassan hittade inte rätt bröd. Han bad om hjälp av en kollega som snäste av honom. Kön växte bakom mig. Killen fick stressrosor på kinderna. Jag tar bägge för ordinarie pris hörde jag mig själv säga. Då kostar de 28 kronor styck sa killen. Ok sa jag och log. Killen log inte tillbaka. Om han hade gett mig ett leende hade det lätt varit värt 21:-. Nu log han inte så nu vet jag inte om jag handlade rätt.

tisdag 24 juni 2014

Gått omkring i mina nya skor

Susanne och jag har gått långt idag. Vi hittar alltid guldkorn. Idag hittade vi Lycko-Osten som vi inte hade en aning om att den fanns. De hade så mycket gott! Teer, tryffel, marmelad,  olivolja, ost m.m. Vilken tur att vi inte hade plånböckerna med oss. Vi hade bara lite pengar i fickorna. Efter Lycko-Osten gick vi in på en barbershop. Sedan gick vi hem för Susanne var tvungen att vara hemma innan kl. 19.

måndag 23 juni 2014

Som hand i handske

Sambon har tvingat mig att köpa nya springskor. De gamla är helt trasiga. Jag har sprungit med dem en gång.
De nya är precis lika sköna som de gamla.

Pannkakstårta

Njuter av semester!
Idag har jag klippt gräsmattan och bjudit Största och Mellan på pannkakstårta till lunch. Recept på pannkakstårta från Pettson och Findus kokbok. Nu lyssnar jag på reprisen av Sommar i P1 med Timbuktu. Det enda som stör sommarlugnet är att någon blåser i en visselpipa/fågel? var 20e sekund.

söndag 22 juni 2014

Sven - en man att lita på!

Se min Sven - så hänförande vacker han är!
Lax med pesto och färskpotatisar ska det bli till middag idag.  Jag fick en burk pesto av svägerskan i födelsedagspresent. Hon gav mig en fin korg med en massa gott. Lyx!
Svärmor gav mig 500 kronor. Eftersom jag hade räknat ut att hon nog skulle ge mig det så hade jag varit förutseende och handlat upp födelsedagspengen innan jag fick den. Jag köpte ett grönt linne på Naturkompaniet när Största och jag var på stan.
Vilket solskydd rekommenderar ni? Jag vill ha ett som inte är så kletigt.
Hur gör ni när ni handlar parfym?  Jag är 46 år och har aldrig handlat sånt. Nu vill jag ha en som doftar fräsch, lungt och milt. Finns det?

lördag 21 juni 2014

Midsommar

Sammanfattning midsommar 2014: kallt
Sämsta: Största getingstungen
Bästa: Svärmor sov tungt hela natten. ;-)
Godaste: maten
Sötaste: korna
På TV: fotboll

torsdag 19 juni 2014

Allt blir bara större och större

Största och jag letar efter en nätt liten soffa till hans rum. Sådana tillverkas inte längre. Soffor av idag är groteskt stora både på längden och bredden. Det är mycket som är större nu än förr. Läskeflaskorna, tv:n, bilarna och mobilerna är större. Jag är större och barna är också större. Är det bara Sambon som blivit mindre?

tisdag 17 juni 2014

Firat födelsedag

Började dagen med paket och sång. Sambon gav paket och Mellan spelade gitarr och sjöng. Cyklade till Fröken Larssons café och åt frukost ihop med Största och Mellan. Sedan gick vi på stan. Största köpte t-shirt och shorts och jag köpte vykort till Minsta som jag postade. Ikväll har jag gått en kajakkurs. Det var roligt och underbart! Såg en bäver! Den simmade framför oss.

måndag 16 juni 2014

Jobbat

Jag började min fem veckor långa semester med att jobba. Varför inte liksom. För att få lite semesterkänsla på jobbet så hade jag mina hemmakläder på mig och jag köpte lunch istället för att ha medhavd matlåda. Jag skrev bara journaler idag. Svarade inte ens i telefonen när det ringde. 55 journaler hann jag skriva. Jag var tvungen att cykla till sjukhuset och lämnade blod (eftersom jag hade bokat tid för det). Vi får lämna blod på arbetstid. Jag var borta i en timme. Jag fick/valde en ansiktskräm på Blodcentralen.

Imorgon ska jag inte jobba för imorgon ska jag gå en kajakkurs. Hoppas jag slipper öva på eskimåvändning. Jag övar mycket hellre på kovändning faktiskt.  Hursomhelst ska det bli spännande. Svägerskan går samma kurs samtidigt.
Kursen börjar kl 18 men jag kommer behöva förbereda mig mentalt hela dagen.

söndag 15 juni 2014

Idag gör jag ingenting

Förutom promenad, fika på café,  blominköp och blomplantering har jag inte gjort annat än plockat ur/i diskmaskinen och lagat mat.

Har pratat med min bror i telefon idag. Han sjösatte igår och köpte två rosa flytvästar till sitt barnbarn. Han mår ok.

lördag 14 juni 2014

Idag gör jag ingenting

Gick upp tidigt imorse. Det visade sig att Mellan och Zelda också vaknat tidigt. Det var ljuvligt på uteplatsen så vi satt där och myste. Reflekterade över studendagen med Mellan. Min coola kille som går sina egna vägar utan att snegla på andra och bara gör sådant som känns rätt just för honom.
Sedan packade Minsta och jag hans resväska för 14 dagars kollovistelse. Sambon och jag släppte av honom vid bussen kl 12.
Nu sitter jag i solen och blir stekt. Underbar värme!
Sambon och jag tog en promenad till ett café en bit härifrån.

Jag är inte riktigt färdig ännu

Vilken vecka!
Torsdag - söndag i Oslo.
Måndag - rivstart på jobbet och 110% arbetsinsats.  Direkt efter jobber hem till Susanne där jag fick ett skönt fotbad.  Hemma ca 21.30.
Tisdag - en likadan arbetsam arbetsdag. Flexade ut redan kl 16  Cyklade direkt ned på stan för att tillsammans med en annan klassförälder handla presenter till lärarna i Minstas klass. Direkt från stan till personalfest tillsammans med Sambon. Hemma 00.30.
Onsdag - Jobbigt på jobbet. Städat inför studenten.
Torsdag - Skolavslutning för Minsta. Kom till jobbet 11.15. Hoppade lunchen. Cyklade från jobbet till stan för att möta Mellan i en skoaffär 17.40. Köpte skor, bälte och byxor till Mellan. Hämtade studentskylt. Köpte en skjorta till Största. Handlade mat m.m  Hämtade björkris.  Hemma 21.45 kanske. 
Fredag - Studentdag! Gick upp 05.10 cirka, samtidigt som Mellan. Städade, dukade m.m m.m fram till kl 12.30. Sedan firade vi studenten till kl 21.10.
Just nu tvättar jag och packar åt Minsta som åker till kollo imorgon.  Ska lägga i ytterligare en maskin med tvätt innan jag lägger mig.

fredag 13 juni 2014

Student 2014

Mellan cyklade iväg till champagnefrukost för en timma sedan. Jag har inte riktigt återhämtat mig ännu. Liiite stress innan han kom iväg. Tur han inte har min arbetskamrat till mamma för då hade hon varit inlagd på psyk nu. Jag diskuterade planering med henne igår. Hon räknade upp allt jag borde ha planerat för inför studenten och hon blev blekare för varje nej-svar. Hon tycker nog att jag är en riktigt usel mamma. Hon vet dessutom att jag aldrig har plockat jordgubbar med mina barn och det kan hon inte smälta.

Men kära arbetskamrat nu kan du bocka av följande på din lista:
Catering - nej haha - vi har fixat tapas! Det beställde vi och hämtade på restaurangen redan igår.
Bakat - fniss - hittade underbart goda (tror jag) frysta tårtor i kyldisken på Coop.
Studentskylt - japp,  hämtade igår eftermiddag.
Städat - njae, tänker fixa det sista nu på förmiddagen.
Björkris - hämtade Sambon och jag igår kväll vid 21.30 tiden - och du det fanns där jag sa att jag trodde att jag skulle hitta det!
Kläder till studenten - Mellan köpte skor och bälte igår eftermiddag. Han och jag var på stan strax innan affärerna stängdes. Jag har inte tänkt på vad jag ska ha på mig men svimma inte - jag kommer förhoppningsvis inte gå naken.
Dukningen - tänker be Minsta och Största när de vaknar.
Ballonger - tur att Ica har öppet till 23.
Vat det något mer?


onsdag 11 juni 2014

Inte medbjuden på festen

För några månader sedan fick jag en vänförfrågan på FB. Namnet på den som skickat förfrågan var obekant för mig men när jag hade tittat runt på hennes bilder förstod jag att det var en av min 29(?) kusiner som jag har på pappas sida. Har ingen kontakt med någon av dem. Den här kusinen har jag inte träffat på över 40 år. Jag bekräftade vänskapen. Sedan hände ingenting. Inga PM, kommentarer eller gillanden från varken hennes eller min sida. Nu har jag sett på FB att kusinerna har haft kusinträff (några gamla fastrar kände jag också igen från bilderna). Varför bjöd de inte mig och min bror? Visst är det märkligt? Varför ville hon vara min vän på FB?
Nu hade jag i och för sig tackat nej till inbjudan ändå eftersom jag var i Norge samtidigt med kusinträffen. Men ändå... Lite ledsen blev jag...
Jag hade det jättebra i Norge!!! 

tisdag 3 juni 2014

Jag är liksom inte med i matchen

Jag är så ofokuserad. Sambon skulle kunna säga "du är inte alls med i matchen". Han har inte sagt det till mig nyligen men han säger så ibland när han tycker att jag är långsam. Jag ska tydligen till frissan imorgon, det hade jag glömt. På torsdag åker jag buss till Oslo och alltså inte på fredag. Imorgon måste jag ringa tandläkaren, fotspecialisten, cateringfirma och Blodcentralen.

Mellan tar studenten nästa fredag. Måste beställa studentskylt imorgon.

Minsta vill färga håret rosa till skolavslutningen. Helt ok för mig. Måste boka tid till Minsta hos frissan.

Ibland undrar jag själv hur jag mår. Det händer att jag känner mig ledsen när någon frågar.


Dilemma

Jag är mitt i ett dilemma just nu och det är så frustrerande. Det gäller Minstas skolavslutning nästa vecka. Han slutar mellanstadiet. I höst börjar han i en ny klass på en annan skola. Största och Mellan gick på en friskola med musikprofil från årskurs 4. Där kände jag igen och visste vilka de andra föräldrarna var. De var lätta att få kontakt med. Minsta har haft i stort sett samma klasskamratet sedan förskoleklass/förskolan men jag har ingen kontakt med någon av de andra föräldrarna (trots att de flesta bor här runtomkring) och jag känner inte igen ens hälften av dem. Nu är jag en av 8 (tror jag) föräldrapar som är klassförälder. Jag mötte en av de andra klassföräldrarna när jag var på väg till jobbet en morgon förra veckan. Jag stannade cykleln och pratade med henne ang. insamling till lärarna. Hon mejlade de andra klassföräldrarna. Trots två mejl, ett för en vecka sedan och ett igår är det inte någon som svarat på mejlet (förutom en som skrev att han skulle vara bortrest). Idag mejlade jag alla 80 föräldrar och fick ett svar från någon som tror att några andra har ordnat med presenter till lärarna. Nu har jag mejlat de två personerna han angav och väntar på svar. Suck Sådant här är bland det värsta jag vet.

måndag 2 juni 2014

Mycket att stå i

Nu är det faktum att jag har semester men ingen rast, ingen ro. Idag har jag inlett fyra dagars feja- och gno. Kom på den briljanta idén att klä mig i träningskläder för att få städningen att gå snabbare. Vet inte om det funkar.  Just nu maratonstädar jag kylskåp, frys och skafferi. Ut med allt på köksbordet (kyl-och frysvaror i kylväskor) och in med det mesta igen. Tänker förbjuda tacosås i det här hemmet (hittade ungefär miljoner tacoburkar i kylskåpet). Nu ska vi inte tala om vad jag hittade miljoner av i frysen men en och annan torsk var det och sej. Linas matkasses fel faktiskt  för vi äter inte gärna fisk i det här hushållet.  Det är inte det att vi inte tycker att det är gott med fiskrätter utan snarare en motvilja mot att anrätta dem. Det tar emot. Vi brukar lägga fisken i frysen i väntan på bättre tider som aldrig kommer. Nu har jag fyllt den bruna komposttunnan med fiskarna. Håll tummarna för att det är sophämtning den här veckan!

Nu ska jag förbereda fika för mig och Största (som sitter med en hemtenta).