onsdag 17 februari 2010

Läsa en bok

9-åringen har läst för mig ikväll igen. Han läste ur "Nu läser vi A" som ni ser på bilden här bredvid. Det går trögt för han tycker att boken är tråkig. Det blir en hel del tjafs innan han börjar läsa.  Jag hade samma bok när jag gick i skolan. Vi har haft en annan "modernare" bok hemma förut men nu har vi bytt till den här. Hans fröken tror att han inte kan läsa för  i skolan läser han inte alls. Igår läste han ordet "marsvin" för mig och såg så lycklig ut när han förstod att han faktiskt hade läst det helt själv. Han läste en hel del andra småord också som sol, ren, en och ram t.ex. Han är sådan att han inte vill göra något halvbra. Han avstår hellre än att visa att han inte kan. Han vill vara bäst på allt. Nu har vi alltså läsläxa 4 kvällar i veckan, måndag - torsdag, ett tag framöver. Det kommer att bli kämpigt att få honom att läsa varje kväll men vi får väl kämpa på. Han läser inte gärna för sambon/sin pappa heller så detta kommer att vila på mig. Jag har lovat honom en egen mobil när han kan läsa och skriva. Det var kanske dumt av mig? Någon som har bra tips på hur man väcker läslusten?

Letade efter en bild till det här inlägget och hittade bloggen: ylvakallstromeklund.blogspot.com (länkar inte, ni får klippa och klistra själva). Kolla där och ni kommer kanske att le. Det gjorde jag.

4 kommentarer:

Malla sa...

Jag tror minsann jag känner igen den där boken själv! :)
Ang läslust..hmm, Fabbe ville verkligen lära sig läsa, så vi övade och det kom rätt snabbt.
Undra om det går att hitta en bok som han jätte jättegärna VILL ha, som han tycker är spännande, som ni sen hjälps åt att läsa? En sida var?

Finnpajsaren sa...

Bra förslag Malla har. Gå till bibblan och kolla efter nåt skoj. Eller en bokaffär kanske är ännu roligare. :-)

Karin sa...

Min kompis hatade at läsa och förstod inte varför man behövde lära sig. Så då ägnade hennes mamma ett helt sportlov att läsa Sotarpojken av Lisa Tetzner (en tjock, rätt spännande roman för barn) för henne. Efter det klagade aldrig min kompis mer utan lärde sig läsa väldigt bra.
Så som de andra föreslår är nog en spännande bok ett bra tips att väcka läslusten. Lycka till!

Knasterfaster sa...

Karin! Jag skall genast se om jag kan hitta den boken på Adlibris eller Bokus. Vi har sportlov nästa vecka. Jag älskar att läsa böcker och jag tycker väldigt mycket om att läsa högt. Roligt att du hittade hit förresten. Varmt välkommen!