tisdag 14 oktober 2014

Spänning och rättvisa

Det är mycket spännande på mitt arbete  just nu. Helt ärligt är det kanske mest spänning. Ni vet elektriskt  som precis innan ett åskväder. Snart kommer det kanske en urladdning. Jag har fått spänningshuvudvärk som kanske beror på det här men som också kan bero på en begynnande förkylning. Allt började med svart på vitt och att jag kände mig nöjd. Jag är fortfarande mycket nöjd.

På  tal om jobb och över till något helt annat. Hur stor del av en arbetsdag, på betald arbetstid, tycker ni att det är ok att ägna åt privat surfande, mejlande och telefonerande? Hur många timmar per dag? Jag vill ha helt ärliga svar.

Ni ska få veta vad jag som är en rigid gammal kossa tycker. Jag tycker att man ska sköta sina privata angelägenheter när man inte är på jobbet. Går det av olika skäl inte så tycker jag att man ska sköta sina privata ärenden då man har rast. Enligt min åsikt så ska man bara i undantagsfall, om det är något extremt viktigt som inte kan vänta, sköta det på arbetstid. Jag vet, jag är hemskt omodern. När jag googlat på det här har jag förstått att den nya moderna medarbetaren gör allt privat som går att göra på sin arbetstid. De betalar räkningar, besiktigar bilen, går till frissan, ringer släkt och vänner, läser tidningar m.m. m.m. Tycker jag det är fel så är det mig det är fel på. Det går inte att ändra på en kollega. Det enda som går att ändra på är min egen inställning till kollegan. Acceptera eller byt jobb.

7 kommentarer:

Tina sa...

Jag må då vara en rigid gammal kossa oxå... för jag tycker likadant som du!

Småländskan sa...

Helt ärligt tycker jag du har rätt!
Jag fattar inte hur man som arbetstagare kan utnyttja arbetsgivarens/arbetskamraternas tid/pengar till att privatsurfa, göra annat som inte är av vikt. Jag kan förstå om man ex.vis måste ha kontakt med skola/barn, läkare o.s.v, men absolut INTE annat av privat karaktär.
Jag har ett lååååångt arb.liv bakom mig, krävande jobb och med ett antal år som ensamstående morsa.Jodå, jag kunde ringa privata samtal, t.o.m. testa bilen på arb.tid, men å andra sidan satt jag kanske till sena natten för att göra mitt jobb, hålla dead line. Förekom ingen övertidsersättning, utan jobbet skulle bli gjort. Det var ett givande och tagande, under ansvarsfrihet!
Har också varit egenföretagare med anställda. Anställda som ägnade mycket tid åt att ringa "hem" från södra delen av landet till norra. Genererade i höga tel.räkningar, inställda kontakter med kunder m.m.
Dåförtiden handlade det alltså inte om surfande utan mer om annat privat. Men visst är det samma sak?
Det privata sköter man på egentid, absolut inte på arbetstid.
Japp, jag är gammal, men jag håller stenhårt på att arbete och privat är två helt skilda saker.

Fru Venus sa...

Jag har ju ingen möjlighet att under min tiotimmars arbetsdag göra något sådant, men när jag går på toa brukar jag kolla om ungarna sms:at något viktigt, det är allt.
Privata grejer, av alla de slag, ska göras på ledig tid. Punkt.
Hälsningar urmodiga tant Rugguggla

Knasterfaster sa...

Alla: skönt att ni håller med mig.

Knasterfaster sa...

Jag tycker att det är en form av stöld att ägna sig åt privata saker på arbetstid. Arbetsgivaren betalar mig lön för att jag ska jobba. Jag brukar också passa på att kolla sms när jag är på toa.😄

Maria sa...

Jag gör inga privata ärenden på betald arbetstid. Jo förresten det händer att jag bajsar faktiskt - det tycker jag är ganska privat! Men inget av det du nämnde. Å andra sidan hade det ju sett oerhört märkligt ut om kassörskan satt och tryckte på sin telefon i kassan så jag har ju inget val.....

Knasterfaster sa...

Maria den "kassörskan" 😑 som jag har i närheten av mig kan hantera sin mobil och kunder samtidigt utan att skämmas. Det är bara jag som vill sjunka genom golvet då