torsdag 8 januari 2015

Låta stå oemotsagt?

Jag kommenterar inte detta på FB "ibland tror jag att distriktssköterskorna och de i receptionen gör allt för att mota bort patienterna från vårdcentralen".
"De i receptionen" kan vara jag ibland. Ånej vi gör verkligen inte allt vi kan för att mota bort. Verkligen inte. Vi gör allt vi kan för att prioritera rätt bland alla patienter som kommer till oss. Alla kan inte få hjälp samma dag som de söker vård. Det finns det inte tillräckligt med tider för. Läkarbristen gör att de få läkare som vi har på vårdcentralen oftast är fullbokade och överbokade sedan tidigare och vi kan inte överbelasta dem med hur mycket arbete som helst  Läkare är också människor med begränsad kapacitet.  Vi i receptionen får inte göra någon medicinsk bedömning men vi får fråga patienten om problemet är akut eller inte. Är det inte akut (andnöd, bröstsmärtor, stor sårskada t.ex) så erbjuder vi ett telefonsamtal från sköterskan samma dag eller nästa arbetsdag. Är vi det minsta tveksamma till om det är akut eller inte så rådfrågar vi alltid akutsköterskan. Sköterskorna är också människor och de kan inte trolla fram tid som inte finns. Vad jag vet råder sköterskorna alltid patienten att söka på jourvårdcentralen eller på akuten på sjukhuset om vårdcentralen inte kan erbjuda någon tid för besvär som är akuta. Vet ni förresten att telefonsköterskan har mindre än 10 minuter på sig per telefonsamtal och att hen under den tiden ska hinna prioritera,  fatta beslut, ge råd och dokumentera i journalen? Jag kan bara tala för "min" vc men hos oss gör all personal verkligen allt vi kan för att patienterna skall känna sig nöjda, sedda, lyssnade på och tagna på allvar.

2 kommentarer:

Aurora sa...

Det där känner jag igen. Tandläkarbristen gör att vi också "motar" bort patienterna. Men ibland kan jag undra varför man ringer till tandläkaren för att en "mjölkis" är lös. Tappat tänder har barnen gjort i alla tider. På VC har de problem med stickor i fingrarna och dylikt. Våra tandläkare och läkare kan inte springa fortare. Kanske om de sluppit en massa adm. arbete som måste göras för att de "högre" upp ska få fram statistik på vad som görs.

Fru Venus sa...

Ibland undrar jag vad som är värst, jobba inom vården eller vara patient? Kämpa på.