onsdag 21 november 2012

Julskyltning

Min barndomsstad
En gång för länge länge sedan, när jag var ett litet barn, fanns det en företeelse som hette skyltsöndag. Första söndagen i advent gick vi man ur huse för att titta på alla fantasifulla jularrangemang som handlarna i staden hade plockat fram i sina skyltfönster. Kvällen innan skyltsöndagen täcktes fönstren med brun papp för att man inte skulle kunna se vad de hade hittat på. På skyltsöndagen hade affärerna öppet (annars var det alltid stäng i alla affärer på söndagar!) och det bjöds på glögg, pepparkakor och lussekatter. Handlarna tävlade om vem som hade den finaste julskyltningen och vi fick rösta om det. I ett skyltfönster stod det alltid en tomte på cykel. Tomten rörde sig och pedalerna gick runt. Jag älskade den där cyklande tomten. "Cykel, cykel hem till mommo"* sa jag till den för jag ville ju att Tomten skulle cykla med paketen till min mormor så att jag kunde få dem på julaftonen. Jag saknar skyltsöndag. Handlarna skyltar för tidigt nu för tiden.

På tal om cykling. Det blir allt vanligare att cyklister har reflexväst. Det är bra tycker jag! Det är mindre bra, faktiskt väldigt dåligt, att så få har hjälm. Att har reflexväst men inte hjälm skulle kännas som att ha bh men inga trosor tycker jag. Jag har hjälm när jag cyklar men reflexväst använder jag inte. (Jag använder både bh och trosor för det mesta om ni undrar).

*Det var min fyra år äldre bror som började säga det där till den cyklande tomten. 

12 kommentarer:

Singelmamman sa...

Jag hann inte börja undra om dina vanor med trosor och bh. Håller hur som helst med dig om att det skyltas för tidigt! På tok för tidigt. Och nu har jag hört folk som börjar säga "God Jul" till varandra.

Anonym sa...

Ja tänk, så roligt det var med skyltsöndagen! Musikorkestern marscherade genom stan och alla samlades på torget, och visst var det alltid kallt och snö?!
Irene

Shamrock sa...

men du har väl lyse på cykeln nu i vintermörkret

Malla sa...

och idag är det bara köpa köpa köpa som gäller verkar det som.

Mika sa...

Har det snöat hos er????

Jag älskade också julskyltning. Jag letar mig ut till dom lite mindre gårdsskyltningarna nu för tiden. Dom känns gemytligare...
En kille som jag arbetar med ramlade på cykeln för ett par veckor sedan. Han ska vara glad att han inte dog.
Hela ansiktet var fullt med sår, bulor och svullnader. Så jag har svurit en ed med mig själv att ALDRIG cykla utan hjälm! Måste bara hitta en fin (men det är ett angenämt problem!)
Kram
Mika

Tina sa...

Visst julskyltas det alldeles för tidigt!

På mitt jobb kom granen, ljusslingorna och hela konkaronkan upp för 2 veckor sen..... Tack-å-lov för att inte julsångerna kom på samma gång!

Brukar inte ha något intresse av julafton när den väl kommer. Är ganska trött på allt som hör till den vid det laget.

Anonym sa...

Vilken nostagi jag känner när jag njuter av din bild. Blir nyfiken på vilken stad det är. Kommer också ihåg alla dessa söndagar när centrum var fullt av folk. Som jag längtade som barn.

När man kör bil och möter dessa galningar i svarta kläder och inget ljuse blir jag mörkrädd.

Själv cyklar jag både med och utan i en salig blandning. Slutade med trosor och bh för ett bra tag sedan. Man växer ifrån sådant trams.:) Har heller ingen cykelväst. MEN... ja och jag är en MAN... Jag har en hjälm på huvudet. Där har jag inte växt ifrån utan till. Fått lite vett på gamle dar. Måste skydda de åtta hjärncellerna jag hade sist när jag la ihop fem plus två. :D

Anonym sa...

Vilken mysig berättelse ;)
Jag tycker vi kan återgå till söndagsstängt bortsett från skyltsöndagen. Människor kan behöva lära sig umgås igen tycker jag.

Knasterfaster sa...

Singelmamman. God jul redan?! Det är inte friskt.
Anonyma Irene: Jag minns inte orkestern. Bodde vi i samma stad?
Shamrock: På min nya cykel har jag superbra lyse!
Malla: Eller hur!?
Mika: Nej, det har inte snöat hos oss. Bilden är inte tagen här. Lycka till med hjälminköpet!
Tina: Om man inte ska hinna tröttna på julen innan den är här så får man hålla sig ifrån affärer, tidningar och tv-apparater två månader innan jul.
Bosseliden: Norrtälje heter staden. Så synd att du har slutat med bh och trosor. Du var säkert fin i det. Bra att du skyddar dina hjärnceller. Det borde alla tänka på att göra.
Livet innan Liten: Jag röstar också på söndagsstöngt!

Knasterfaster sa...

Livet innan Liten: söndagsstängt.

nillas liv på pinnen sa...

Och jag som varken har reflexväst eller hjälm när jag cyklar... aouch.
Men heller tros- och bh-lös än en ännu plattare bob, faktiskt. Måste jag säga. Och reflexväst är inte heller så himla snyggt.

Knasterfaster sa...

Nilla: Jaha, du tänker så. Var rädd om dig säger jag. KRAM