lördag 11 augusti 2012

En liten utflykt


Sambon, svägerskan, svärmor

Måltidens hus
Idag har Sambon, Sambons mamma, Sambons syster och jag varit ute och rest. Vi har varit på guidad tur på Måltidens hus i Grythyttan. Huset byggdes för att representera Sverige på världsutställningen i Sevilla 1992. Carl Jan Grankvist ordnade så att huset/paviljongen monterades ned och för 30 miljoner kroner fraktades det och byggdes upp igen i lilla Grythyttan i Bergslagen. Idag är paviljongen omvandlad till ett centrum för mat, dryck och måltidens form. Här drivs restaurang och hotellhögskola. Vi fick bl.a se 3/4 av Tore Wretmans samling av cirka 1000 kokböcker, Böckerna såldes en och en på en auktion i London. Carl Jan med delegation var där med 3 miljoner kronor och ropade in böckerna. Tyvärr lyckades de inte ropa in hela den kompletta samlingen. Den dyraste kokboken fick de betala 340 000 kronor för. 
Grythyttans Gästgivaregård
Vi åt en tre rätters måltid på gästgiveriet. Grythyttans Gästgivaregård grundades 1640 på order av drottning Kristina. Hon befallde att det skulle ligga ett värdshus var 70:e kilometer längs Sveriges nylagda landsvägar. Varje värdshus skulle ha plats för åtminstone 24 hästar. Idag serverar de inte längre hästar på gästgiveriet men det finns en särskild meny för hundar. Enligt Kristinas förmyndare Axel Oxentierna var Grythyttans Gästgivaregård det absolut bästa gästgiveriet utanför huvudstaden. 
Grythyttan hade stadsprivilegier mellan 1640 och 1680. 

När vi hade avnjutit vår måltid på gästgiveriet så gick vi en snabb promenad i Grythyttans "centrum", stort som en fotbollsplan ungefär. Promenaden tog vi för att få plats med holländsk glass hos Neerings

5 kommentarer:

Singelmamman sa...

Det låter väldigt gott att äta där. Var det gott?

Knasterfaster sa...

Singelmamman: Axel Oxelstiernas omdöme stämmer än idag. Maten var väldigt god,

Mika sa...

Hur kan en kokbok bara så dyr?

Shamrock sa...

Karlskrona blev till 1680. Den staden kanske fick Grythyttans stadsprivilegier...

h sa...

Sedärja, då har jag lärt mig nåt idag med. Kommer nog vara glömt till imorgon...men iaf. Tackar. :)