lördag 16 oktober 2010

Vit vin sås

Håller som bäst på att laga middag. Det blir stek med potatisgratäng. Igår drack jag och Sambon vin (Kors i taket!) och det blev väldigt mycket över för det var inte så gott och så blev jag varm om fötterna redan efter ett och ett halvt glas. Jag tänkte att det kanske skulle gå att göra sås på vinet. Hittade ett recept på "Niclas sås" som skulle passa bra även till kött. Enligt receptet skulle det vara torrt vin (Vad i helsike är det? Är det vin på kub som man liksom dricker på bit med vatten?), chalottenlök och i övrigt sådan som jag hade hemma. Jag tog det där blöta vinet som jag hade över från igår och så tog jag vanlig gul lök istället. Det smakade inte alls bra. Utöver receptet har jag sedan tillsatt: tabasco, chilisås, grädde, salt, peppar, balsamvinäger och ketchup. Jag har smakat av såsen många gånger och den blir godare och godare tycker jag. Jag var osäker på vad resten av familjen skulle tycka så Mellan fick också smaka och säga vad han tyckte. Han tyckte: God men lite konstig smak. Han tyckte precis som jag alltså! Man kommer inte behöva ta av såsen om man inte vill.

Det blir sen middag idag. Sambon och Minsta är på bio och tittar på luftbändare i 3D.

Tillägg: Nu har jag ätit lite av maten. Såsen är supergod!!! Smakar lite som den där såsen man får på Jensens böfhaus,den med whiskey i. Mmmmmmmm!

5 kommentarer:

Fru Venus sa...

Ja du *asg* den vinsåsen skulle jag vilja ha det fullständiga receptet på! "Torrt" vin är sånt som får tungan att krulla ihop sig i munnen ;-)

nillas liv på pinnen sa...

Jag har också lagat mat med vin i den här helgen! Det har bara hänt kanske tio gånger i mitt vuxna liv. Burgundisk gryta blev det. Väldigt gott.
Men jag tycker det är jobbigt att handla på systemet. Svettigt, svårt att hitta och långa köer. Och tungt för jag var dum nog att handla mat på Klippet först och fick släpa omkring på matkassarna när jag letade efter rätt vin. Usch, det var jobbigt. Det är kanske därför det inte blir mat med vin i oftare.

Singelmamman sa...

Jag tror jag kopierar ditt recept rakt av. Själv drack jag vin idag. Igen.

Malla sa...

Mmmm såsen låter svingod!!

Knasterfaster sa...

Fru Venus: Tyvärr, jag minns inte hur jag gjorde... Bra att du lär mig mer om vin. Jag är en glad amatör på det området.
Nilla: Jag har bara varit på systemet här i Örebro en enda gång. Det var förra året då jag tvingades dit för att köpa öl till påsk. Vin till mat är väldigt överreklamerat tycker jag. Det går lika bra med vatten.
Singelmamman: Skriv gärna ned hur du gör och mejla receptet till fru Venus. :)
Malla: Det var den verkligen! Mmmmmums!