tisdag 15 november 2011

Muttrar...

Har letat efter en pytteliten mutter i vår hall under en lång stund ikväll. Mellan tappade den när han skulle skruva fast nytt lyse på cykeln. Mellan själv gav upp letandet efter 15 minuter. Han ursäktade sig och sa att han måste göra läxor. Vad säger man som mamma då liksom? Jag kröp omkring på knä och letade men den minimala muttern var spårlöst borta. Till slut hittade Sambon en motsvarande mutter på en annan grunka som låg i hallen. Nu är lyset på plats. Både fram och bak.

Har varit på utvecklingssamtal för Största ikväll. Det såg bara bra ut. Nästan ingen frånvaro alls t.ex. "När bläcket tar slut när man skriver ut frånvarorapporten så är det inte bra" sa hans mentor. Störstas papper var nästan helt vitt.  Det enda lärarna vill ha ändring på är Störstas fårordighet. De vill att han ska prata mer på lektionerna, särskilt på engelskan och svenskan. (Precis samma sak fick jag höra under alla mina år i skolan). Största går enligt läraren i en väldigt snäll och tillåtande klass så det är bara att öppna munnen och börja prata. Allt är tillåtet att säga.

Efter utvecklingssamtalet åkte vi hem och hämtade Minsta och hans söndertrampade glasögon. Vi åkte till optikern för att få glasögonen lagade. Efter optikerbesöket passade vi på att köpa cykellysen till Mellan. Sedan handlade vi mat också. När vi kom hem vid 19.30 tiden lagade Sambon middag, falukorv med stuvade makaroner. Jag gjorde en sallad. Minsta gjorde sin läsläxa samtidigt som vi förberedde middagen. Han läste jättehögt och jättefort. 200 ord på 4 minuter och 3 sekunder.

Största har visat mig en film som hans mentor gymnasieläraren har gjort. Han går på glödande kol på filmen. Det var hans granne som filmade. Största förklarade för mig varför man kan sitta i en 100 grader varm bastu utan att bränna sig. Det beror på atomerna.

Minsta fick läsa ytterligare 200 ord för mig innan han skulle sova. 200 ord på 8 minuter och 50 sekunder. Texten som han läser handlar om ormar huggorm, snok och hasselsnok.

När allt ovanstående var gjort så hade klockan hunnit bli 22.00. Nu ska jag ta en kopp te och sedan ska jag gå och sussa.

Glömde skriva att vi letade efter Mellans hemmanycklar i en halvtimma eller så också.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som på utvecklingssamtalet för "vår" äldsta. Hm.... kanske de skulle dejta? ;-)

mockapocka sa...

Jag kan bli både trött och lite förbannad på lärare som inte kan acceptera att vissa människor är mer fåordiga än andra. Att kunskapen nödvändigtvis inte alltid finns i de uttalade orden. Vi har olika sätt att lära och uttrycka oss men skolan är så förbannat låst kring det där att alla ska prata lika mycket.
Sedan kan jag i och för sig se en fördel med att säga saker högt och det är att mina (tex) tankar kan göra så att andras tankar utvecklas, att vi lär av varandra. Fast tyvärr är det oftast inte därför lärare vill att eleverna pratar utan för att "kolla så att de kan" :( De förmedlar en känsla av att de tysta inte är riktigt ok.
"Utmanaren" har alltid varit tyst i klassen även när han vet och kan olika saker. Han pratar däremot väldigt mycket i de flesta andra sammanhang. Åtminstone där han känner sig trygg.

Knasterfaster sa...

heyjonna: Det borde de sannerligen göra! :)
Mockapocka: Min Största är ganska tyst i alla sammanhang. När han säger något ska man lyssna ordentligt för han säger alltid något som är roligt eller viktigt. Största kan och vet också väldigt mycket men han visar det inte muntligt i klassrummet.

Jag fick precis samma uppmaning som Största genom hela min högstadietid. Jag tror det var i biologin som läraren sa "bara du pratar mer och är mer aktiv på lektionerna så kommer jag ge dig ett högre betyg" Jag ansträngde mig väldigt mycket för att prata och vara mer aktiv men fick ändå inte det högre betyget...

Nu är jag jag och Största är Största men jag kan inte låta bli att känna hur jobbigt det var för mig då och hur jobbigt det är för honom nu.

Fru Venus sa...

Vad mycket ni hinner med på kvällarna! Tycker största ska stå på sig och göra som han tycker känns bäst.

Malla sa...

mycket letande där. var du trött sen?

Shamrock sa...

För att hitta små saker ska man släppa in ett litet barn i rummet (ett barn i krypstadiet som stoppar allt i munnen) Inom 5 minuter är saken upphittad av barnet. Se bara till att få grejen ur barnets mun innan det sväljs ner

Knasterfaster sa...

Fru Venus: När Största bestämmer sig för något så genomför han det. Jag är inte orolig.
Malla: Ja, jag blev trött av att leta.
Shamrock: Är småbarn något man be att få låna av grannen? (Kan tänka mig att behålla barnet tills grannarna saknar det).

nillas liv på pinnen sa...

Håller med min syster!
Vi har olika personligheter och det behöver även skolan fatta. Man behöver se att olikhet är en tillgång och inte ett problem.