onsdag 9 juni 2010

Får man göra så?

Sitter här med Största och har lite blandade känslor. Han har slutat 9:an idag. Vemodigt. Han fick sitt betyg och  upptäckte att han hade sänkt i 4 ämnen!? Det sammanhållna betyget i SO hade sänkts från VG till G. Det gör ju ganska mycket för poängen. Får man göra så utan att förvarna eleven? Han säger att hade han vetat om att han legat så på gränsen så hade han förstås ansträngt sig mera. Han hade hört en av sina klasskamrater fråga den här läraren om hon skulle sänka någon och då hade hon svarat nej. Vad gör man nu då? Det går ju inte att få tag i någon lärare för att fråga om det här nu. Vi tror att han ändå kommer in på det gymnasieprogram han sökt men vi är inte säkra att han kommer in på den skola han vill. Han blev ledsen förstås. Det här var ju inget han hade räknat med. Jag tycker nästan att det var lite elakt av den läraren att inte tala om att hon hade tänkt sänka honom.

7 kommentarer:

Malla sa...

oj, så oschysst! vi hade alltid samtal ett tag innan man skulle sluta - där man såg hur man låg till, om man behövde lägga på ett extra kol osv...

Shamrock sa...

Vad jag vet ska skolan lämna en "betygsvarning" om man riskerar att sänka ett betyg. Kan meddela att det inte funkade på sonens skola och att jag hade en rejäl dust md rektorn... Som tur var gällde det 8:ans betyg. Det är ju värre när det är slutbetyget - då finns det ju inte mycket att göra. Men jag tycker att du ska kontakta skolan och säga vad du tycker om deras sätt- du har ju 2 till som ska gå där.

Finnpajsaren sa...

Verkligen inte snyggt gjort. En varning innan slutbetyget måste man absolut få! Självklart ska ni kontakta läraren och ev rektor.
Vilket smolk i bägaren...

nillas liv på pinnen sa...

Maila läraren och be att få en förklaring till sänkningen! Vad det var som inte uppfylldes för ett VG.
Lärarna jobbar minst en vecka till så ni kommer bergis få svar. (Och om inte, så vänd er till rektorn.)
Alla elever har rätt att få motivering till sina betyg. Det behöver Största nog också ha, för självförtroendets skull. Att inte veta skapar osäkerhet.

Gafflan sa...

Jobbigt! Någonstans måste ju eleven få reda på hur det ligger till så att chansen att behålla sitt betyg finns, om inte annat på utvecklingssamtalet ni säkert hade under den här terminen. Inte roligt.
Kramar till er.

Knasterfaster sa...

Alla: Vi har mejlat klassföreståndaren och hon skall ta reda på vad skolan har för policy ang. sänkningar av betyg. Hon tyckte att vi skulle mejla den här läraren också. Största vill att vi gör det imorgon. Han säger att han var sen med att lämna in en uppgift i historian. Han har inte fått något omdöme på den uppgiften. Historia är ett av hans bästa ämnen och Sambon som också är historiaintresserad säger att Största la ned ett jättebra jobb på den 8 sidor långa texten. Han tror att det var minst ett VG på den. Hon kan väl inte sänka honom för att han lämnade in uppgiften för sent? Om hon sänkte på grund av det så borde hon väl ändå ha sagt något om det när han lämnade in uppgiften? Suck! Jag är så ledsen. ):

annika sa...

Men åååh vad jag känner igen mig från mina barns skoltid. En del lärare kan helt enkelt inte kommunicera den här typen av besked...hoppas ni får till det!