måndag 2 januari 2012

Underredet har undersökts

I morse cyklade jag iväg tidigt för en underedskontroll. Oj, så det regnade. Jag var sjöblöt om fötterna när jag kom fram. Jag borde ha tagit på mig gummistövlar. Jag fick ligga och vifta med mina blöta rosaprickiga strumpor när jag låg där i gyn-stolen. Anledningen till mitt besök var ett plötsligt återbesök av en liten mensblödning härom veckan. Det var ett och ett halvt år sedan jag senast hade mens. Jag var bara 38 år när jag klev in i klimakteriet. Det tyckte jag själv var lite tidigt så jag ringde en barnmorska på min vårdcentral. Hon frågade om jag hade tänkt skaffa fler barn. Jag var helt oförberedd på frågan men när jag tänkt efter i några sekunder så kom jag fram till att det hade jag nog inte tänkt skaffa. "Då får du acceptera din livscykel" sa människan som jag hade på tråden. Någon undersökning eller något besök hos henne var jag inte välkommen på eftersom jag sas klivit över på den andra sidan som ofruktsam. Det var fyra år sedan. Jag har så smått börjat acceptera min livscykel fullt ut. Det är väldigt bekvämt att slippa tänka på att skydda sig i båda ena och andra situationen t.ex.
Kvinnan som jag träffade idag var en gynekolog. Hon tyckte det var synd att jag inte hade kommit till henne redan för fyra år sedan för då hade jag fått östrogen sa hon. Nu var det för sent. Jag kan inte bestämma mig för om det var bra eller dåligt att jag inte kom till gynekologen fyra år för sent. Jag ska börja äta kalk med b-vitamin för att förebygga osteoporosen. Orsaken till att jag fick en blödning förrförra veckan vet jag inte. Jag fick ta cytologprov och tsh-prov idag. Jag kommer att kallas till ett återbesök om sex månader. Det tycker jag känns tryggt och bra.

Ikväll ska vi äta fyllda cannelloni som Sambon har tillagat. Största håller på och gör en sallad.


11 kommentarer:

Shamrock sa...

Vad skulle östrogenet gjort för nytta?

nillas liv på pinnen sa...

Skit i östrogenet! Vad ska man med det till?

Helena sa...

Söta sockar! Det var en väldans tidig klimakterie, tur du hunnit få de ungar du vill ha. :)

Singelmamman sa...

Samma frågor som Shamrock och Nilla. Strumpor att bli glad över.

Mika sa...

Samma frågor som dom andra... vad skulle det gjort för skillnad för dig idag? Mest för att jag är nyfiken!!!!

Jag skulle blivit glad om jag var gynekolog och fick titta på så fina prickiga sockar! Blöta eller ej!

Kram
Mika

Knasterfaster sa...

Shamrock: Eftersom det var för sent att börja med östrogen nu så ställde jag inga frågor om det. Framförallt var det väl för att lindra besvären och för att förhindra benskörhet.
Nilla: jag är glad över att ha sluppit äta det.
Helena: Ja det var väldans tur för mig att jag fick barn tidigare.
singelmamman: samma svar som
de till Nilla och Shamrock.
Mika: Jag vet inte vad skillnaden hade varit för mig idag. Gynekologen blev glad över att se hela mig.

Fru Venus sa...

Gynekologen sa inget om skäggväxt? I ansiktet. Dina prover behöver jag få en översättning till, men jag är nöjd om dom är bra. Kvällskram!

Knasterfaster sa...

Fru Venus: jag var nyrakad hos gynekologen (i ansiktet alltså) så hon nämde inget om min skäggväxt.

Anonym sa...

Det låter mest bara praktiskt tycker jag, och lika bra att slippa östrogen. Men när kan man egentligen vara helt säker på att absolut sista ägglossningen har gått? Nu behöver jag inte oroa mig för det i alla fall för jag har satt clips på äggledarna.

Knasterfaster sa...

Fru. Hansson: det finns sjålvtester receptfritt på Apoteket. TSH mäter hormonnivån. Efter ett år utan mens så är nog risken ganska liten att bli gravid.

Anonym sa...

Visste inte att det fanns självtester. Nu vet jag!