tisdag 31 januari 2012

Vad tycker ni egentligen?

Tycker ni att alla människor är lika mycket värda?
Tycker ni att alla människor skall ha samma rätt till vård?
Tycker ni det?

Tänk dig att du har en granne. Han kan heta Kurt. Kurt är 42 år. Han är trevlig. Kurt arbetar heltid på en uraffär. Kurt största fritidsintresse är giftormar. Han har en stor samling i sin lägenhet. De är väldigt giftiga. Det vet Kurt. En dag då han städar åt en av ormarna blir han biten i handen. Det blir ilfart till lasarettet. Ett stort sjukvårdsteam får kämpa för att rädda Kurts liv. Motgift flygs till sjukhuset med helikopter. Sjukhusvistelsen för Kurt kostar MASSOR. Vill du betala Kurts självförvållade sjukhusvistelse med dina skattepengar?

Tänk dig att du har en annan granne. Hon kan heta Gerd. Gerd lever ett "stökigt" liv. Gerd är 33 år. Gerd har missbrukat alkohol och droger sedan hon var 16 år. Gerd är jobbig att ha som granne. Gerd har aldrig haft ett fast jobb. Hon har socialbidrag och bostadsbidrag. Gerd försöker ta sitt liv. Hon hamnar på sjukhus med väldigt svåra brännskador. Ett läkarteam gör allt och lyckas rädda Gerds liv. Gerds sjukhusvård kostar MASSOR. Gerd säger att hon inte vill leva. Du betalar Gerds sjukhusvistelse med dina skattepengar. Tycker inte du att läkarna borde ha struntat i att rädda Gerds liv?

10 kommentarer:

Maria sa...

Jag tycker att alla människor är lika värda och att alla har rätt till samma vård.

Däremot tycker jag att varochen ska få avgöra (som privatperson alltså) om man vill leva eller inte men en läkare kan ju inte strunta i att rädda någons liv bara för att det kostar massor av pengar att rädda honom/henne.

Jag tror och hoppas att du inte menar att läkare ska hjälpa folk att avsluta sitt liv bara för att de inte vill leva längre.
Var ska man i så fall dra gränsen?

Ska de då inte heller rädda Jossan 15 år som har haft en stökig uppväxt- dvs säga kostat samhället massa pengar - när hon försöker begå sjävlmord för att hennes kille gjort slut?

Jag vill i alla fall inte leva i ett samhälle där bara de starka, friska och lyckliga har rätt att existera?
Fast det känns som om vi är på väg mot det ibland.

Fru Venus sa...

I min värld är alla människor lika värda, rika som fattiga, fula som snygga, snälla som dumma. Kanske dumma är liiite mindre värda. Däremot funderar jag ibland på just dina exempel. En del "självförvållade" skador tar enormt av våra resurser, men om det är rätt eller fel ska jag nog inte svara på här. Kram raring! :-)

nillas liv på pinnen sa...

Vem ska bestämma vad som är en självförvållad skada och vad som inte är det? Ska man neka överviktiga vård? Rökare? Psykiskt sjuka? Olyckliga människor?

Nej, alla människor måste ha samma rätt till vård. Det där andra samhället vill då inte jag leva i.

Malla sa...

Både Kurt och Gerd ska räddas om de räddas kan. Vad de själva sen väljer att göra av sina liv, det avgör dom själva. Om Gerd återigen försöker ta sitt liv ska hon återigen räddas om det går. Och om Kurt blir biten igen så ska han räddas. Men jag hoppas att Gerd får fortsatt vård tills hon är på rätt köl i livet och jag hoppas att Kurt inser att han leker med elden.
Men ja, jag tycker alla är lika värda.
När jag läste psykologi fick vi utsätta oss för olika dilemman om vem som skulle rymmas i en livbåt - läkaren? mormorn? ja, jag minns inte karaktärerna men det var en väldigt bra tankeställare.

Fru Hansson sa...

Där fick vi något att tänka på! Jo, alla ska ha samma rätt till vård (nästan alla, massmördaren ute på uppdrag räddar man ju först efter att ha räddat ev. överlevande offer!). Men däremot tycker jag att man i lag borde förbjuda giftiga giftormar!

Helena sa...

Tycker det ska vara förbjudet för privatpersoner att ha giftiga djur...

Mika sa...

Jag betalar! Any day!

Kram

Maj Korner sa...

Jag tycker alla ska ha samma rätt. För vems bedömning ska vi gå efter?

Den som tycker att feta tuggat till sig sina problem?
Den som tycker att rökaren får skylla sig själv?
Den som tycker att giftiga djur ska förbjudas?
Den som tycker att idrottskador är självförvållade?

Den som råkar ha fått mindre lyckade gener?
Den som är kvinna?
Den som är man?
Den som är gammal?
Den som hade otur?

Helena sa...

Förtydligar, bara för att ingen ska tro jag tycker nåt annat... jag tycker inte man ska ha giftiga djur hemma. Men jag tycker absolut och helt klart att man ska få den vård man behöver. Alltid!

Gafflan sa...

Alla ska ha lika vård.