söndag 25 september 2011

Jag har varit i kyrkan

Har länge undrat varför det står ett stort kors i en kohage i närheten av där jag bor. Idag har Största och jag varit ute och promenerat i en timma och 20 minuter. Jag passade på att närstudera korset. Tyvärr står korset i en hage med highland cattle-kor. Jag såg inte kossorna men jag vågade ändå inte hoppa över elstängslet. I hagen såg jag en informationstavla. Jag klarade bara av att läsa rubriken på tavlan på det avståndet som jag stod på. Nu har jag googlat. Det har legat en kyrka i kohagen. Den revs redan på 1500-talet.
Så här står det: 
"Kyrkan har varit cirka 19 meter lång. Den har haft långhus, kor och torn. Den äldsta delen, långhuset, var invändigt 6 x 4,5 meter och uppfört i skalmursteknik med en kärna av småsten i rikligt murbruk. Västtornet hade märkligt nog samma bredd som långhuset. Någon gång på medeltiden hade koret rivits och långhuset förlängts åt öster. Ett nytt kor hade uppförts med samma bredd som kyrkan i övrigt. Kyrkans sista påbyggnad utgjordes av en sakristia i det nordöstra hörnet. På kyrkogården som låg söder om kyrkan påträffades i en grav ett mynt, en okänd brakteat. Efter utgrävningen övertäcktes murresterna och ett träkors placerades på platsen".
Där ser man. Nu vet jag det. 

Jag har lovat Mellans kompis Kompis att få spagetti och köttfärssås om hon kommer hit och äter lunch. Tyvärr har vi ingen köttfärs hemma .Jag tror ändå inte att hon hinner kommas hit till lunch eftersom hon bor i Skåne. Hej Kompis! 
Största spelar fiol. Mellan slappar. Sambon spelar fotbollsmatch. Minsta har det stentrist just nu. Han har inget att göööööra. 

5 kommentarer:

Singelmamman sa...

Kossor är inte farliga, bara nyfikna. Men det kan ju komma väldigt nära när de är nyfikna. Vi ska ha pasta med köttfärssås ikväll. Pasta som tonåringarna köpt i Italien till mig. Små pastarutor.

nillas liv på pinnen sa...

Den kyrkan var alltså riven redan när jag bodde på platsen som barn. Det är därför jag inte kan påminna mig den.

Shamrock sa...

Det passar ju bra att den står i en kohage med tanke på att det finns kor i kyrkor. (Obs tråkigt gubbskämt)

Malla sa...

jag vet inte vad vi ska äta ikväll, ngt på G antar jag men jag orkar fan inte laga mat idag.
Låter som en mysig promenad ni haft.

Fabbe brukar klaga att han har tråkigt då brukar ja säga att han bara kan slappa ett tag men det går han aldrig med på!

Knasterfaster sa...

Singelmamman: Jag fått lära mig att kor är farligare än tjurar. Låter gott med små pastarutor.
Nilla: Tråkigt att du inte minns den kyrkan.
Shamrock: Hahaha!
Malla: Minsta totalvägrade att gå ut idag och då tog min sambo ur det där kortet ur tv:n som gör att han kan titta på sin favvokanal. Jag tycker att Minsta slappar mest hela tiden. Han sitter mycket stilla och pysslar.