måndag 12 september 2011

Vad ingår i månadspengen?

Har fått önskemål om ett blogginlägg om månadspengar. 

Största och Mellan som är snart 16 och 17 år får 900 kronor i månaden, dvs inte riktigt hela studiebidraget. Vi drar av lite för kostnader för mobiltelefoner bl.a. 900 kronor har de fått fr.o.m månaden då de började gymnasiet. Mellan har just börjat gymnasiet och innan det hade han 350 kr i månaden (också en reducerad avgift på grund av mobilkostnader). 
Jag erkänner att vi inte kräver så väldigt mycket utav dem. De får hålla ordning på sina rum om de vill. De får själva se till att få sina kläder tvättade vilket innebär att de antingen tvättar själva (vilket Största gör) eller samlar ihop smutstvätten och bär ned den till tvättstugan (vilket Mellan gör då och då). De har inget som de måste göra varje dag/vecka. De dukar då och då, plockar i och ur diskmaskinen, lagar mat ibland och de går ärenden till affären. Inför födelsedagar eller då vi väntar särskilda besök här hemma brukar vi kräva att de skall hjälpa till att städa mer än sina rum. 
Pengarna ska räcka till kläder och nöjen. 

Minsta som är 10½ får 150 kronor/månaden. Han städar sitt rum själv med lite hjälp. Han sköter om våra husdjur, flyttar burar och ger mat. Han dukar ibland och ibland plockar han ur diskmaskinen men han har inte heller något som han måste göra varje dag/vecka. Han köper mest leksaker/prydnadssaker för sina pengar.

7 kommentarer:

Fru Venus sa...

Okey, för det första, mina tjejer vill nog flytta hem till er! Mina tjejer får/ska nog hjälpa till mycket mer. De får runt 100 sek i veckan OM de gjort det som de ska. Här får man inte studiepeng före man fyllt 17 år, men jag betalar det mesta de vill ha i klädväg + fickpengar på resor. Snask och tjafs får de betala själva.

Shamrock sa...

Yngsta får 500kr i månadspeng och 500 kr av barnbidraget. Då får hon köpa en del kläder själ tex BH, trosor, toppar. Äldsta får studiebidraget. De ska tömma diskmaskinen och helst fixa sina rum. Det där med rummen har blivit slappare med åren. Förut fick de inte veckopeng förrän det var klart men nu ser det ut som ett bombnedslag. Sen får de hjälpa till med ditt och datt städa ibland, handla, laga mat, klippa gräs osv

Singelmamman sa...

Här får mina tonåringar lite olika. Äldsta får hela studiebidraget, yngsta får 600 kr. Ingen av dem behöver göra något speciellt för det. Deras rum får de sköta själva. Vi lagar mat ihop när de är här, och så hoppas jag att de plockar in och ur diskmaskinen, vilket de brukar göra. Deras tvätt tvättas bara om de gör det själva eller om deras tvätt ligger i tvättmaskinen. Pengarna ska gå till mobiler, vissa kläder, godis och läsk. Den yngsta har aldrig några pengar till någonting. Det har den äldsta däremot.

Malla sa...

ÅH HERREGUD! Jag framstår som en militär! Fabbe får inte en krona i fasta pengar (men jag betalar ju alla hans kläder och självklart får han en grej här och där när jag är snäll) men vi kräver att han städar sitt rum (1 av 10 ggr hjäler jag till), han ska duka fram (oftast han som gör det), han ska ALLTID ta bort sin tallrik och glas, helst ta tvätten till tvättkorgen...han får hjälpa till mkt.
Själv fic jag hela barnbidraget från 8:an tror jag. Slösade bot det varje månad på skit eller ett par nya Levisjeans.

Ingela sa...

Kul att läsa hur ni andra har löst detta med månadspengar till era ungdomar.
Min son fick hela barnbidraget från det att han fyllde 15 år, ett ½ år sedan. De pengarna ska räcka till det han vill ha typ kläder och nöjen till honom. Försöker få honom att förstå att man måste köpa något nytt varje månad för att lära sig planera sin ekomomi... Ytterkläder hjälper jag till med likaså betalar jag hans mobiltelefon då vi inte längre har någon fast telefon.

Jonna sa...

Jätteintressant att läsa! Så här gör vi då just nu...

16-åringen, snart 17, (som flyttat hit på heltid för snart ett år sen) får from nu hela sitt bidrag men med motprestationen att hennes toa (vi använder den aldrig) ska städas en gång i veckan (ser ut som hell av alla sminkrester), samt hennes rum och hallen utanför. Sen ska hon tömma diskmaskinen 1-2 gånger i veckan och laga mat 2 ggr i månaden.

Om man inte är på henne och är tydlig gör hon tyvärr inte mycket självmant. Fast det är väl vanligt med tonåringar. ;-)

Hennes peng ska räcka till nöjen o kläder, samt hästen. Dock hjälper vi till med basic-grejer som ny vinterjacka, vinterskor (i normalprisklass), strumpor o trosor, hygienartiklar (ej smink) och om hon behöver klippa sig.

Jag förväntar mig dock också att hon går ner med sin tvätt, slänger igång en tvättmaskin nångång med ALLAS kläder och inte bara några hon vill ha rena, går ut med soporna om det är fullt när hon ska slänga nåt så det inte blir översvämning o nån annan får ta det, samt att erbjuda sig att duka osv.

Jag låter visst också som en Hitler. Men tro mig, detta är peanuts mot vad jag fick hjälpa till med hemma... Dessutom har hon ett extrajobb och tjänar några tusenlappar per månad extra.

Anonym sa...

Intressant att läsa hur andra gör. Min 16-åring får 300 i månaden. Men vi betalar alla kläder, skor och sånt. Det som inte går åt av barnbidraget/studiebidraget (mat ej inräknat förstås!) förs över till hans sparkonto. Har frågat honom om han vill ha hela studiebidraget nu när han börjat gymnasiet, men han är nöjd med detta upplägget.