tisdag 19 april 2011

Mina påsktraditioner

Påskharen
När jag var barn klädde vi ut oss till påskkärringar och gick runt och delade ut påskteckningar och fick påskgodis på skärtorsdagen. Här där jag bor nu kommer påskkärringarna och plingar på dörren och vill ha godis på påskafton. När jag var barn hade jag påsklov efter påsk. Vi gick i skolan på skärtorsdagen. Mina barn har påsklov innan påsk och det har jag fortfarande inte vant mig vid trots att jag har haft skolbarn i snart 11 år nu.

Påskäggen som är fyllda med godis äter vi på påskafton. Vi vuxna brukar gömma ägg i trädgården och sedan får barnen* leta efter dem. Till barnen säger vi att det är påskharen som varit där och lämnat äggen.

På påsken brukar vi äta ett traditionellt jul påskbord med skinka, köttbullar, prinskorv, sill, ägg, lax hovmästarsås, potatis,  avocado och kaviar. Svärmor brukar göra en fin påsktårta som vi äter till 3-kaffet någon av påskdagarna.

Vi brukar såga ned träd och elda ris på påsken.

Ni glömmer väl inte min påskristävling? Jag tar emot bidrag fram till och med annandag påsk. Ni som av någon anledning inte har något ris får skicka en bild på något annat påskigt.
Röstningen påbörjas tisdagen 26 april och pågår fram till och med måndagen den 4 maj kl. 17.00. Vinnaren kommer att få ett galet fint pris!

*Barnen är i år 10, 15, 16, 17, 19 och 20 år gamla.

10 kommentarer:

Anki sa...

SÅ mysigt med traditioner - de minns barnen länge sedan! :-)
Ha en fin och härlig påsk!

Fru Venus sa...

Våra barn är lediga bara fredag och måndag, går i skola till och med på torsdagen :-( Jag gömmer inte äggen mera, ställer dom vid deras plats vid köksbordet till lördag morgon :-) Mitt ägg till Mannen i år blir allt jobb jag gjort ;-) Nattikram

4U2 sa...

I år får haren extra fint väder, det tycker jag är bra, sånt jobb den har! :)

Malla sa...

jag har inga påsktraditioner, de har fösvunnit nånstans efter vägen verkar det som. fabbe får ett påskägg. han brukar inte vilja gå och vara påskkärring. vi gömmer hans ägg och gör en skattkarta så han får leta det. i år ska han vara hos sin pappa så jag ska vara ute och gräva upp rabatterna, sen ska jag stjäla grus av alla grannar och fylla i den före detta rabatten.

Singelmamman sa...

När mina tonåringar var barn så gömde jag deras påskägg. Funderar på att göra det även i år. Jag tycker det är roligt.

Shamrock sa...

Jag håller med dig, påskkärringar på skärtorsdagen och påskägg på påskafton.

Jag ska försöka få ihop ett bidrag till din tävling, men jag kommer inte upp på vinden med min fot (det är där påskeriet är)

Shamrock sa...

Jag gillar din påskhare

Snäckskalsdalen. sa...

Ska skicka in tävlingsbidrag men har god tid på mig ser jag, är det t o m 4 APRIL nästa år, tro....skojar, jag förstår!
Vi firade påsk ungefär som ni gör förut men det har tunnats ut en aning genom åren. Eldade gjorde vi också förr, men nu är det sparsamt med det också.
Agneta kram

Lysande ögonblick! sa...

Men åh. Vill vara med i din tävling. Jobbar hela helgen. Börjar om en stund och sen har jag jour fram till tis morgon. Men, även om jag inte är med i tävlingen så ska jag minsann fixa med ett litet ris. :)

"oroshjärta" Lotte Fernandez sa...

Söt hare!