lördag 5 februari 2011

Mattanter

När jag gick i årskurs 1 -  4 hette mattanterna Sylvia och Lilly. De hatade barn. Möjligtvis åt de barn till middag ibland men i någon annan form ville de helst inte ha med barn att göra. När mattanterna själva inte kunde tukta oss barn så tillkallades skolans vaktmästare tillika Lillys man Sune. Sune röt åt oss så att fönsterrutorna i den lilla matsalen skallrade av fruktan och de gjorde alla vi små stackars barn också. Man var tvungen att äta allt på tallriken för annars blev de arga och man måste smaka av allt. Så var det på min tid.  Mattanterna Sylvia och Lilly såg ut ungefär så här:
Utvecklingen av mattanter har gått i rasande fart. I samma takt som IT-utvecklingen tror jag. Nu för tiden heter mattanterna restaurangansvariga och de kan se ut ungefär så här: Jag googlade "mattant" och då hittade jag de här tre mattanterna på bilderna här ovanför. 
Ikväll har Mellans mattant/restaurangsansvarig (det är inte han som är på bilden här ovanför) ordnat LAN för eleverna på skolan. 

12 kommentarer:

Caja: sa...

Tack för den roande läsningen ;-)/caja

Singelmamman sa...

Jösses. Tur att det inte är han på bilden! Det hade ju varit rent livsfarligt för alla mammor. Och säkert för en del pappor också.

Anonym sa...

Haha, jag föredrar den nakna kocken ;)

nillas liv på pinnen sa...

Hahaha!
Jag ttrrrrrrrrroooooor att jag föredrar lily och sussi eller vad de nu hette.
Jag vet en pennalistmattant som slutade jobba så sent som förra året, så de fanns inte bara på vår tid.

4U2! sa...

Ja, det finns väl av alla sorter också i matlagningsbranschen? (ler)

Ulrika sa...

Jag har inget som helst minne av mina mattanter. Däremot lunchvakterna.
Dom gick omkring och såg till att vi åt allt som någon annan lagt på våra tallrikar. Dom tvingade oss också att äta av allt.

Dom visste inte att uppmuntran kunde göra mer för matlusten än tvång.
Stackarna. Både oss och dom egentligen.

Shamrock sa...

Undrar vilken skola han är mattant i...

Karin sa...

Underbar läsning. Minns mina tre mattanter i grundskolan -69 till -78. De tyckte nog lika lite om barn som dina gjorde.. Värst var den stekta strömmingen, de hävde på massor av strömming på min tallrik, jag gick i ettan och var fyllda sju. Allt skulle ätas upp, jag minns att jag stod bakom matsalen efteråt och spydde upp rubbet. Hur mycket ben kan det egentligen vara i fisk? Idag älskar jag fisk men absolut INTE strömming, mår illa av lukten bara. Andra rätter var leverbiff, pölsa, makaronipudding och rotmos. Och mattanterna var typ lika gråa som pölsan de serverade. Och rejält påklädda var de med.

Fru Venus sa...

Oavsett vilken skola han där på sista bilden jobbar i så vill jag ha honom! Kan till och med tänka mig att äta skol-blodpudding...kanske. Mina mattanter såg till att hela skolan fick salmonella, Sthlm 1977

Pillargontanten sa...

Vill ha!
En sån mattant alltså :)
För visst kan man ha dem hemma :)

Knasterfaster sa...

Caja: Det var så lite så men varsågod!
Singelmamman: För papporna hade det varit farligt på fler sätt än för mammorna.
Livet innan Liten. Det menar du inte?
Nilla: Jo för tanterna var kanske lite fräschare eller om man säger renare. Den nakne borde ha satt en kockmössa där fram - för hygienens skull menar jag. De hette Liiiilyyy och Siiiilviaaaa.
4U2: På Mellans skola arbetar den undre sorten men i en mer påklädd stil.
Ulrika: Lilly och Silvia var både mattanter och ordningsvakter i en kropp, inte samma kropp utan i varsin kropp var de både och - du förstår hur jag menar. Tvång var deras ledstjärna.
Shamrock: Just den där killen vet jag inte var han jobbar men han är snarlik mattanten på Mellans skola. Nu har jag ju inte sett honom avklädd (förstås) men hårfärgen, ögonen, leendet och musklerna är samma!
Karin: Det måste ha ingått i deras utbildning att tvinga barn äta mat. Så vidrigt. Jag tycker också synd om både dem och och oss.
Fru Venus: Vad ska du med honom till? Du som är så duktig på att laga mat!
Pillargontanten: Jag tror absolut att man kan ha den där sorten hemma också. Hoppas du får tag i en.

* M E T T E * sa...

Hahaha! Vilket underbart inlägg! Skrattar högt här, jag :-)