fredag 16 december 2011

Jesus och jag har samma födelsedag!

Enligt en australiensisk forskare föddes Jesus den 17 juni. Det är en gammal nyhet. Stod att läsa i SvD redan 2008. Jag är inte desto mindre glad för det. Dessutom, enligt ganska säkra källor, så föddes han 4 - 7 år f.k (före kristus). Det kan man fundera en stund över. Hur kan man födas sju år innan man blir född. Det övergår mitt förstånd. Skulle det inte vara ganska skönt att fira jul till midsommar istället? Enligt mitt tyckte så skulle allt bli så mycket enklare då. Folk skulle slippa stressa som tokar nu när det är mörkt och dant. Nu skulle vi kunna koppla av istället och bara lägga pengarna på hög och tända lite ljus och ha det mysigt. Det skulle vara både praktiskt och ekonomiskt att slå ihop jul med midsommar. Det är ändå nästan samma mat vid de bägge högtiderna. Kring den 17 juni brukar det vara hyggligt väder och man kan gå omkring i enbart shorts eller en liten kjol och ett linne. Det är ju en fördel om man snabbt vill gå ut (eller in, det beror ju på var man har dukat upp julmaten) när släkten tär som värst på nerverna. Det gör inte min släkt. Men det finns släkter som gör det har jag hört. Det är som att alla pusselbitar faller på plats nu tycker jag. Midsommaren kommer inte längre vara en hednisk högtid eftersom midsommarstången är en fruktbarhetssymbol och den passar perfekt för att fira Jesus födelse. Vem kom på att vi skulle fira jesusfödelsen med en gran? Nu hoppas jag verkligen att forskarna inte kommer på det exakta årtalet för Jesus födelse. Då kanske någon får för sig att justera. Om någon bestämmer att det skall vara 2018 nästa år så är det många av er som missar er egen 50-års dag, eller hur? Det låter inte så kul.
Här ser man att det är sommar när Jesus är nyfödd. Hade det varit vinter hade han inte varit så där lättklädd i stallet. 

7 kommentarer:

Lady Gaggig sa...

Det var det klokaste jag läst på länge! :))
Praktiskt och bra, och på Julen kunde vi bara sitta här som sagt och njuta!
Eller...kanske inte förresten?
Man skulle nog sakna den här traditionen lite i alla fall.

Det där med midsommarstången ja..
När min Dotter (som nu är 30) berättade för mej för några år sedan att stången är en symbol för mannens pille-snopp som ju ger en massa barn om det vill sej väl (eller inte)...ja, då höll jag på att skratta ihjäl mej!

Att jag inte tänkt på det förut..jag med min vilda fantasi!
En lång pinne, och två kulor (ringar) lixom???

Men att folk sedan på fullaste allvar mer eller mindre tvingar upp sina barn till dans runt mannens ädlare delar...Höhöhö....lite bisarrt eller?

Undrar vad alla barn skulle säga om man berättade för dom vad det egentligen ÄR vi står där och klär i björklöv och en massa färgglada blommor!
Det hade nog blivit ett väldans fnissande då...Hihi!

Kram påre!
Moj

Malla sa...

du har allt bra lösningar på nästan allt! :)
matförslag idag:
- ostbricka
- pastagratäng med fylld tortelline, bacon, grädde och smakrik ost. stek bacon, koka pasta, blanda allt och gratinera 15 min
- crepes
- hemmagjord pizza
- hemmagjorda hamburgare

h sa...

På andra sidan jorden är det ju typ midsommar nu. :)

Ruth i Virginia sa...

Din logik är fantastisk! :)

Shamrock sa...

Jag vet inte om jag skulle vilja äta all tung julmat mitt i sommaren...

Knasterfaster sa...

Moj: Det är verkligen pinsamt det där vi sysslar med på midsommaren. Kram tebaks!
Malla: Det blev tacos...jamen vi kom hem så sent och jag var så trött och Minsta ville absolut bara ha det... Sambon blev besviken för han hade läst ditt förslag här och blev jättesugen på pastagratäng.
Helena: Då skulle det kanske bli lite rättvist om vi ändrade. De vill kanske också känna på hur det är att fira jul på vintern.
Ruth: Tack för att du uppskattar min logik!
Shamrock: Det kommer nog bara vara de första åren som vi kommer att äta traditionell julmat men sedan kommer det komma andra godare och lättare rätter som passar bättre att äta på sommaren. Tills slut kommer vi räkna den maten till den traditionella julmaten. Allt är föränderligt.

Fru Venus sa...

Du är klok som en bok raring :-)