tisdag 14 maj 2013

Min son - en ny Einstein

Minsta är ovanligt smart. Det visste jag redan. Nu har tester också visat det. Han är mycket smartare än många av sina jämnåriga. Han kan t.ex. många fler svåra ord än vad andra i hans ålder kan. Han kan orden, vet vad de betyder, men han kan inte stava dem. Han är dyslektiker. Han har bristande fonologisk medvetenhet. Det betyder att han har svårt att uppfatta språkets ljuduppbyggnad. De är som att vara tondöv. Det har inget med intelligens att göra. (Det tror jag ni vet men jag skriver det ändå). Vi har väntat i nästan två år på den här utredningen. Det var då det skickades en remiss från skolan till Logopedi och foniatri. Att han hade svårigheter med att läsa och skriva hade vi förstås märkt långt innan dess. Om 14 dagar ska vi ha ett samrådsmöte med logopeden tillsammans med personal från skolan. Då kommer vi (föräldrar och Minsta) och de (lärarna) få råd om hur vi ska hjälpa Minsta med läs- och skrivinlärningen. Minsta vill förstås bli bättre på att läsa- och skriva men han vill inte sticka ut och vara annorlunda. Det innebär t.ex att han kanske inte vill använda sig av hjälpmedel i klassrummet. Han sa idag att han blir retad av sina klasskamrater för att han inte kan läsa. Det visste inte jag.

8 kommentarer:

Zelda sa...

Vad tråkigt att han blir retad. Sånt gör mig så ledsen.
Hoppas ni får bra stöd från skolan.

Maria sa...

Åh vad jag önskar att barn var förståndigare ibland. Det är inte lätt att vara annorlunda till exempel att inte kunna läsa lika bra som sina jämnåriga men att dessutom bli retad för det..... Jag får så ont i mammahjärtat för Minstas skull. Hoppas allt löser sig på bästa möjliga sätt!

Malla sa...

usch så trist att han blir retad :( och synd att det ska ta sån tid men bra att ni fick utredning tillslut!

tigerliljan sa...

Det är ett komplicerat hinder det där. Men hoppas ni kan få konstruktiv hjälp nu!

Singelmamman sa...

Att han är smart märkte jag redan första gången jag träffade honom. Hoppas att han får ett stöd som han kan ta till sig.
Och att de som retar honom slutar med det omedelbart!

Gafflan sa...

Hurra att han fått hjälp! Synd bara att det tar så lång tid innan hjälpen äntligen kommer. Samma med min yngsta. Oj vad vi bråkade innan hjälpen kom. Synd att han blir retad!

Finnpajsaren sa...

Vad bra att få hjälp!
Får ont i hjärtat när barn blir retade. Kanske man ska ställa sig framför klassen och sakligt berätta om vad det innebär? Då har kompisarna i alla fall fått fakta. Sen retas ju barn ändå... De kan va så elaka mot varandra :(

Knasterfaster sa...

Zelda: jag hoppas också att han kommer att få ett bättre stöd ifrån skolan från och med nu.
Maria: Väldig tråkigt när barnen i skolan inte duger som de är utan alla ska se likadana ut, bete sig likadant och ha samma åsikter.
Malla: På mina äldre söner skola var det mer ok att sticka ut och vara annorlunda. Det är tråkigt att det inte är likadant på den här skolan.
Tijerliljan: Det är komplicerat men han kommer inte att ha några större problem med att klara av livet ändå. Det är jag helt säker på.
Singelmamman: jag minns bara att han drack slut på all din läsk. Jag hoppas också att han acceptera vissa hjälpmedel i skolan.
Gafflan: får din yngsta någon hjälp i skolan nu?
Finnpajsaren: Logopeden föreslog just det. Hon sa att kanske en tonåring/yngre vuxen kunde komma och prata om sin dyslexi inför klassen. Jag föreslog att det skulle vara en fotbollskille för det är många fotbollskillar i Minstas klass.