söndag 26 maj 2013

Slutet gott, allting gott

Av olika anledningar och skäl har Mellan inte fått något studiebidrag utbetalt nu under våren. En anledning kan sägas vara hormontrött tonåring vilket lett till försovning och sena ankomster och en annan har varit frånvarorapporteringar på grund av felaktigheter i schemat* (den anledningen har dock inte varit lika frekvent som den första). Hur som helst. Mellan har inte haft många korvören att spendera under våren. Sambon och jag har varit hårda och Mellan har inte fått många kronor utav oss. Jag personligen tycker att den här regeln om närvaroplikt i gymnasieskolan är helt uppåt väggarna. Säg att vi hade haft en tonåring som uteblivit från skola pga mobbing eller psykiskt mående t.ex. Då blir det som en dubbel bestraffning för ungdomen att CSN dras in. Jag vet att det finns lärare som inte tycker om det här systemet och vissa lärare är mer nitiska att rapportera frånvaro än andra. Stackars den tonåring som kanske på grund av föräldrars missbruk och psykiska mående måste ta ett stort ansvar för hem och småsyskon och på grund av det får mycket ogiltig frånvaro och indraget studiebidrag. Indraget bidrag kan bidra till utanförskap och isolering eftersom ungdomen inte kan delta i sina kompisars aktiviteter på fritiden. Det är väl ändå kunskapsinhämtandet och kunskapsnivån som är det viktigaste under gymnasietiden och inte att de likt straffångar suttit av tiden?!
Mellan hade räknat med att få utbetalt studiebidrag den här månaden eftersom skolan rapporterat in till CSN att han studerar på heltid igen (nästan obefintlig frånvaro de senaste månaderna). Gissa om han blev ledsen och besviken idag när det gick upp för honom att han inte får några pengar den här månaden heller. Nästa månad kommer han få en utbetalning på 522 kr och sedan är det uppehåll under sommarlovet. Jag blev lika ledsen när jag såg hur ledsen han var. Nu har han fått en lista på olika arbetsuppgifter som han kan utföra här hemma. Gör han dem så kan han få ihop drygt 1000 kr. En stund efter att fått listan började han sjunga och spela (då var jag nöjd). Sedan gick han ut och rensade ogräs m.m och tjänade 50 kr.
Jag tycker att studiebidraget ska byta namn till ungdomsbidrag och betalas ut till och med juni det år ungdomen fyller 19 år. Ska betalas ut till ALLA oavsett skolgång eller inte.
*lärare är också slarviga och mänskliga

7 kommentarer:

Anki sa...

Vilken fin och bra mamma du är!!!
Och jag känner så med sonen er! Blev alldeles rörd av raderna om sjungandet o spelandet! <3 Ett sånt fint tecken på att man gjort rätt i balansen mellan peppa och eget ansvar o allt svårt man (jag) brottas med som förälder!

Kram!

Singelmamman sa...

Jag tycker också att närvaroplikten i skolan är för sträng. Här har min tonårsdotter mer än en gång fått försenad ankomst på grund av SL, bussar som inte gått när de ska. Det är surt.

Gafflan sa...

Varför kan det inte bara heta förlängt barnbidrag och betalas ut alla årets 12 månader som för elever som inte fyllt 16 år? Enda skillnaden kan ju vara att det är frivilligt att gå på gymnasiet medan grundskolan är obligatorisk. Personligen tycker inte jag gymnasiet är frivilligt och därför borde det betalas ut ersättning t o m den månad dom slutar gymnasiet.
Så har vi problemet med sommarjobb åt ungdomarna. Det är inte lätt att hitta något överhuvudtaget och dom som finns blir tillsatta innan dom ens kommit ut. Om det är så det är tänkt från CSN att ALLA ska jobba hela somrarna men då får ungdomarna passa sig så att dom inte tjänar för mycket för då blir det inget eller lägre studiebidrag när väl skolan börjar igen.
Kram

Fru Venus sa...

Vad surt!
Nu vet inte jag om vi har det kravet här i gymnasieskolorna vad gäller studiestöd men annars är det hårt vad gäller närvaron, man måste läsa om kurser om man har missat för mycket. Men vi har ju också en helt annat gymnasieskola med studentskrivningar. Måste kolla det där.

Jigglypuffan sa...

Vi har oxå problem med det där... största dottern som just påbörjat utredning för adhd har fått sitt bidrag indraget. Hon "ska" ha praktik 4 dagar i veckan och skoldag 1i sin utbildning. Då hennes problem gäller den sociala biten har hon kämpat för att klara 2 dagar praktik. Meningen var att hon skulle fylla ut de resterande dagarna med extra kurser men då skolan dragit ut på tiden och hon inte fått till ett möte med studievägledaren drog de in bidraget. Hon har 99 % närvaro och bra betyg i själva "skolan". Detta resulterade i att hon helt tappade sugen för sin praktik och går sina sista tisdagar i skolan nu fram till lovet. Vill inte fortsätta sen utan har sökt nytt till hösten. Undrar om det var syftet med csn från början.....

Shamrock sa...

Skolan verkar dessutom ha problem med att rapportera korrekt. Jag får ofta kontakta dem och be dem korrigera anmäld frånvaro då barnen varit där (har varit samma problem med båda barnen, trots olika skolor)

Anonym sa...

Har samma problem med min dotters skola de har bestämt att har de fler än 3 gånger sjukfrånvaro som rapporterats av förälder så måste de ha läkarintyg. Min dotter har kraftiga mens besvär och hon vill inte ta något annat än Naproxen som inte alltid hjälper och skolan vill därför ha läkarintyg för detta. Vad tror ni vårdcentralen tycker om det?
Nina